Música ESO

Pàgina d'inici » Música 3 » Barroc » L’òpera barroca » El naixement de l’òpera i Monteverdi

El naixement de l’òpera i Monteverdi

Anuncis

El naixement de l’òpera i Monteverdi

A Florència, a finals del segle XVI, l’aristòcrata Giovanni Bardi va acollir al seu palau a la Camerata florentina o Camerata de’ Bardi, una institució acadèmica on nobles, savis, filòsofs, matemàtics i poetes, encara que tots músics o cantants, discutien temes de literatura o de música. La Camerata s’havia fixat dos objectius principals: fer reviure l’estil musical del teatre grec antic i oposar-se a l’estil contrapuntístic de la música del Renaixement. Per aconseguir-ho utilitzaran els recursos musicals de l’època, la melodia acompanyada i el baix continu.

Jacopo Peri (1561-1633) va compondre aproximadament l’any 1597 la que és considerada la primera òpera de la història de la música Dafne. Actualment està desapareguda.

La primera òpera conservada íntegrament és Euridice, també de Jacopo Peri, escrita l’any 1600. Es va representar al Palazzo Pitti de Florència, amb motiu del casament d’Enric IV de França i de Maria de Mèdici.

A la casa ducal dels Gonzaga a Màntua, en una celebració solemne de la família, varen decidir posar en escena una opera in musica i aprofitant que tenien a la cort a Claudio Monteverdi (1567-1643), li varen posar el repte d’escriure’n una. Aquest va compondre L’Orfeo, la que es considera la primera òpera important de la història, perquè ja hi apareix l’estructura que seguiran les òperes posteriors. Es va estrenar l’any 1607.

L’òpera, per tant, es va crear a Itàlia, a les ciutats de Florència i Màntua, i posteriorment a Venècia, on es va construir el primer teatre d’òpera públic.

Monteverdi

Claudio Monteverdi

Claudio Monteverdi (Cremona,1567- Venècia,1643).

Compositor, cantor, gambista, i mestre de capella, Monteverdi és el compositor que enllaça el Renaixement amb el Barroc. Va destacar com a compositor de madrigals renaixentistes. L’any 1602 va ser nomenat mestre de capella del duc de Màntua. Va compondre L’Orfeo, favola in musica, la primera òpera important de la història. Des del 1613 fins a la seva mort va treballar com a mestre de capella a la basílica de Sant Marc de Venècia. En aquest anys va continuar component madrigals, òperes i música sacra.

Sì dolce è ‘l tormento, cançó per a soprano i baix continu, de Claudio Monteverdi:

Monteverdi, Beatus vir:

Anuncis
Follow Música ESO on WordPress.com

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 4 other followers