Música ESO

Pàgina d'inici » Música 3 » Classicisme » Com és la música del Classicisme?

Com és la música del Classicisme?

La melodia

Els compositors del Classicisme volen que la seva música donés sensació de naturalitat. Per això les melodies tenen una estructura clara, formada per frases quadrades, de 4, 8 o 16 compassos. Les línies melòdiques tenen poca ornamentació.

El ritme

Seguint la idea de naturalitat, el ritme de les obres clàssiques normalment és regular, amb poques complicacions, amb motius rítmics curts fàcils de recordar.

L’harmonia

L’harmonia es basa en la tonalitat, és a dir, l’ús de l’escala major i menor. Els compositors utilitzen bàsicament els acords tonals principals, tònica i dominant, en comparació al Barroc on els compositors experimentaven amb tots els acords de l’escala.

Exemples:

Mozart: Simfonia num. 40 en Sol menor, 1r moviment.

Mozart: Serenata ben Sol major KV 525 (Petita serenata nocturna)

Mozart: Sonata num. 11 en La major, Rondo alla turca.

La textura

La textura contrapuntística perd importància i la melodia acompanyada passa a ser la textura més utilitzada. El baix continu desapareix i els compositors escriuen els acords nota a nota, tants si els ha de tocar un instrument de teclat, com el piano, com si els han de tocar diferents instruments de l’orquestra.

És molt típic un tipus d’acompanyament anomenat baix d’Alberti, que consisteix a tocar els acords amb la ma dreta arpegiant-los d’aquesta manera:

Exemple de Baix Alberti

Mozart: Sonata num. 16 en Do major.

Anuncis
Follow Música ESO on WordPress.com

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 4 other followers