Música ESO

Pàgina d'inici » Música 3 » Classicisme » La societat del Classicisme

La societat del Classicisme

El Classicisme és el període històric que comprèn la segona meitat del segle XVIII i l’inici del segle XIX, aproximadament des del 1750 fins el 1820.

La societat continua estant dividida en classes, amb la monarquia absoluta a dalt de tot. La noblesa continua vivint en un ambient luxós. Els músics eren considerats com uns criats al seu servei, obligats a escriure les obres que complaguessin el seu senyor.

Aquest ordre social serà dràsticament trencat amb la Revolució Francesa l’any 1789.

Quadre La presa de la Bastilla, de Jean-Pierre Houël

Quadre La presa de la Bastilla, de Jean-Pierre Houël

La presa de la Bastilla es va produir el 14 de juliol de 1789. La caiguda de la presó, símbol del despotisme de la monarquia francesa, a mans dels revolucionaris, va suposar la caiguda de l’Antic Règim i l’inici de la Revolució francesa.

D’altra banda, la burgesia organitza els seus actes musicals privats o oberts al públic amb finalitat lucrativa, el que avui en dia coneixem per concerts. Això permet que el públic tingui cada cop més accés a la musica.

Haydn tocant en un quartet de corda

A França apareix el moviment filosòfic i cultural anomenat il·lustració.

Al Classicisme en vol imitar els cànons estètics de la Grècia i la Roma clàssiques.

El Classicisme fuig d’allò artificial i superflu del Barroc, i defensa la bellesa de la naturalitat a les obres d’art. Així, les obres musicals clàssiques són senzilles i fàcils d’escoltar, però d’una gran perfecció i bellesa.

Anuncis
Follow Música ESO on WordPress.com

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 4 other followers