Música ESO

Pàgina d'inici » Música 3 » Classicisme » Mozart 2016

Mozart 2016

Salzburg, 27 de gener del 1756, 8 del vespre. Neix un nen que serà batejat com a Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus.
La posteritat el coneixerà com a Wolfgang Amadeus Mozart, un dels genis més enlluernadors de la història de la música.
mozart260th_2

 

1. Un nen prodigi

Els seus dots musicals prodigiosos foren aviat observats pel seu pare, Leopold, qui decidí educar-lo i exhibir-lo, juntament amb la germana gran Nannerl, com a font d’ingressos.
A l’edat de sis anys, Mozart ja era un intèrpret avançat d’instruments de tecla i un eficaç violinista, al mateix temps que demostrava una extraordinària capacitat per a la improvisació i la lectura de partitures.
Encara avui s’interpreten cinc petites peces per a piano que va compondre a aquella edat.

Wolfgang i la seva germana Nannerl

Wolfgang i la seva germana Nannerl

 

2. La primera gira

L’any 1762 Leopold comença a portar els seus fills de gira per les corts europees. Primerament a Munich i a Viena.

El 1763 els Mozart emprengueren un llarg viatge de tres anys i mig que suposà pel petit Wolfgang valuoses experiències: conegué la cèlebre orquestra i l’estil de Mannheim, la música francesa a París, i l’estil galant de Johann Christian Bach a Londres.

Durant aquest període va escriure sonates, tant per a piano com per a violí i la seva primera simfonia (la Simfonia número 1 en mi bemoll major, K. 16)

Leopold al violí, Nannerl canta i Wolfgang al piano

Leopold al violí, Nannerl canta i Wolfgang al piano

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Viatge a Itàlia

Després d’uns quants anys a casa, amb 13 anys, pare i fill anaren a Itàlia (1769-71). A Milà, Mozart conegué el compositor Sammartini.

A Roma, el Papa el condecorà amb la distinció de Cavaller de l’Esperó d’Or.I a Bolonya contactà amb el pare Martini i realitzà amb èxit els exàmens d’accés a la prestigiosa Accademia Filarmonica.

L’any 1770 li encarregaren d’escriure la que és la seva primera gran òpera, Mitridate, re di Ponto (1770), escrita a Milà. Amb aquesta obra, la seva reputació com a músic es feu més palesa encara.

Retrat de Mozart amb 12 anys

Retrat de Mozart amb 12 anys

 

4. L’arquebisbe Colloredo

A l’edat de vint-i-un anys Mozart treballava a Salzburg sota les ordres de l’arquebisbe Colloredo, autoritari i inflexible amb el compliment de les obligacions imposades als seus subordinats. Mozart rebia un modest sou i la seva llibertat de mica en mica disminuïa, fins al punt de sentir-se esclavitzat.
Cercant per les corts europees un lloc més ben remunerat i més satisfactori que el que tenia a Salzburg, el 1777 Mozart marxà cap a París amb la seva mare, Anna Maria.

L'arquebisbe Colloredo

L’arquebisbe Colloredo

 

5. Mor la mare

De camí a París van fer escala a Munich on va conèixer família Weber i es va enamorar de la seva filla gran, Aloysia.
També arribaren a Mannheim, capital musical europea per aquella època, amb la idea d’aconseguir un lloc a la seva orquestra.
La mort de la seva mare a la capital francesa el 1778, el rebuig de Weber i el menyspreu dels aristòcrates pels quals treballava, van fer que els dos anys transcorreguts entre la seva arribada a París i el retorn a Salzburg el 1779 esdevinguessin un període molt difícil en la seva vida.

href=”https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/78/Anna_Maria_Mozart.jpg” target=”_blank”>Retrat d'Anna Maria Mozart Retrat d’Anna Maria Mozart[/caption]

 

6. La família

Nannerl i Wolfgang al piano, Leopold amb el violí, i Anna Maria, al retrat.
La Família de Mozart:
Nannerl i Wolfgang, els germans, al piano.
Leopold, el pare, amb el violí.
I Anna Maria, la mare, al retrat.

 

7. Cap  a Viena

L’any 1781, Mozart trenca les seves relacions laborals amb el príncep-arquebisbe de Salzburg i decideix traslladar-se definitivament a Viena.

Allà composa el singspielDie Entführung aus dem Serail (El rapte en el serrall), encarregada el 1782 per l’emperador Josep II.

Aquest mateix any es casa amb Constanze Weber, germana petita d’Aloysia. Junts van viure sovint perseguits pels deutes fins a la mort de Mozart.

Constanze Mozart

Constanze Mozart

 

8. Les millors òperes

A Viena compon les seves millors òperes: Le nozze di Figaro (Les noces de Fígaro) (1786), Don Giovanni (1787) i Così fan tutte (1790).

Els darrers anys Mozart escriu Die Zauberflöte (La flauta màgica). Precisament mentre treballava en La flauta màgica, l’emissari d’un misteriós comte Walsegg li encarregà una missa de rèquiem.
El Rèquiem en Re menor, inacabat per la mort de Mozart, el 5 de desembre de 1791, fou la seva última composició.

Mozart al llit composant el Rèquiem

Mozart al llit composant el Rèquiem

 

9. Els fills

Del  matrimoni Mozart van néixer sis fills dels quals només sobrevisqueren Karl Thomas i Franz Xaver Wolfgang.

Karl Thomas va ser funcionari i Franz Xaver, músic. Ambdós van romandre solters, no van tenir descendència i amb ells s’acabà la nissaga Mozart.

Franz i Karl Mozart

Franz i Karl Mozart

 

10. Les ciutats

Salzburg i Viena van ser les ciutats on Wolfgang Amadeus Mozart va viure més anys de la seva vida, i les que més aviat relacionem amb la seva figura.

A Salzburg va tenir el seu domicili principal, tret dels períodes de viatge, des del seu naixement el 1756 fins al seu trencament amb l’arquebisbe Colloredo, el 1781.

A partir d’aquest any i fins a la seva mort el 1791, la Els seus dots musicals prodigiosos foren aviat observats pel seu pare, Leopold, qui decidí educar-lo i exhibir-lo, juntament amb la germana gran Nannerl, com a font d’ingressos.
A l’edat de sis anys, Mozart ja era un intèrpret avançat d’instruments de tecla i un eficaç violinista, al mateix temps que demostrava una extraordinària capacitat per a la improvisació i la lectura de partitures.
Encara avui s’interpreten cinc petites peces per a piano que va compondre a aquella edat.seva ciutat fou la capital imperial, Viena.

Però moltes altres foren també ciutats importants en la seva vida: Praga, París…
I és que Mozart va viatjar molt. Segons el càlcul efectuat per Josef Heinz Eibl, dels trenta-cinc anys, deu mesos i nou dies (=13.097 dies) de la seva vida, Mozart va passar deu anys, dos mesos i vuit dies (=3.720 dies) viatjant.
Mapa del viatges de Mozart per Europa

Mapa del viatges de Mozart per Europa

Anuncis
Follow Música ESO on WordPress.com

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 4 other followers