Música ESO

Pàgina d'inici » Música 3 » Romanticisme » Com és la música del Romanticisme?

Com és la música del Romanticisme?

La melodia

La melodia és l’element que hi predomina i els compositor exploren totes les seves possibilitats expressives. La melodia perfecta és la que aconsegueix transmetre els sentiments personals i emocionar l’oient.
Les melodies poden ser senzilles com aquesta de Robert Schumann (1810-1856), Escenes d’infants, De gents i països estrangers:

 

 

O complicades, però plenes de fantasia, amb ornaments, cromatismes, dissonàncies i modulacions, com aquesta Sonata en Si menor, de Franz Liszt:

 

El ritme

El ritme es converteix en un altre element expressiu. El tempo rubato consisteix a canviar per moments la velocitat de la pulsació, amb accelerandos i ritardandos, com si es tractes del batec d’un cor emocionat.
Escolta el tempo rubato d’aquest Preludi op. 28, num. 4 de Chopin:

L’harmonia

Al principi del Romanticisme continua el sistema tonal (o tonalitat) i l’ús dels acords principals (tònica, dominat i subdominant), però a poc a poc els compositors van utilitzant recursos més expressius com la modulació i el cromatisme.
La modulació consisteix en canviar la tonalitat durant una peça, de manera que els acords principals passen a ser uns altres. El cromatisme consisteix en utilitzar les dotze notes de l’escala cromàtica, és a dir, utilitzar notes que no pertanyen a l’escala de la seva tonalitat.
Observa el cromatisme en aquesta obra de Liszt, Núvols grisos:

 

La textura

Com que la melodia és l’element principal, la textura més utilitzada serà la melodia acompanyada, però amb un acompanyament més complexe, ric i expressiu.

Serveix d’exemple l’anterior Preludi op. 28, num. 4, Chopin.

 

Anuncis
Follow Música ESO on WordPress.com

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 4 other followers