Música ESO

Pàgina d'inici » Música 4 » Música i cinema » La història del cinema

La història del cinema

10. Grans directors

Durant els anys 30, 40, 50 i fins el 60, especialment pel que fa a Hollywood, es va produir una acumulació de talents a nivell de directors, guionistes i actors com mai més s’ha tornat a assolir. Cada any es filmaven entre 10 i 15 obres mestres del cinema. La competició per aconseguir un Oscar a millor film, director i intèrprets masculí i femení era extraordinària. Grans obres mestres van quedar sense premis importants i alguns grans actors els va costar, o fins i tot mai van guanyar aquest premi, tot i estar molts cops nominats.

Grans directors del cinema clàssic nord-americà d’aquesta època foren, entre altres:

James Stewart, John Ford and John Wayne

En la la foto, d’esquerra a dreta James Stewart John Ford i John Wayne

John Ford: especialista en el gènere del western, amb grans obres mestres com La diligència (1939), Centaures del desert (1956), tot i que també dirigí altres com L’home tranquil (1952), totes tres pel·lícules protagonitzades per John Wayne.

En aquesta escena d’ E.T. L’extraterrestre, el director Steven Spielberg fa un homenatge a John Ford i The Quiet Man: (és la pel·lícula que està veien l’E.T. a la tele)


L'Orson Welles en la emissió radiofònica de La guerra dels móns

L’orson Welles durant la emissió radiofònica de La guerra dels mons

Orson Welles: produïa, dirigia, escrivia el guió i protagonitzava la majoria dels seus films. És el més independent, creatiu i reconegut per la crítica. La seva primera pel·lícula Ciutadà Kane(1941), està considerada per molts crítics i historiadors de l’art com la millor de tots els temps.

Una de les innovacions de Welles va ser el Pla seqüència, en què la càmera no deixa de rodar durant un temps bastant dilatat, podent usar travellings i diferents grandàries de plans i angulacions en el seguiment dels personatges o en l’exposició d’un escenari.

O en aquesta altra, on la càmera fa un llarg recorregut i fins i tot travessa objectes:

https://youtu.be/Th8cuq9tzZk


Billy Wilder amb Marilyn Monroe

Billy Wilder amb la Marilyn Monroe

Billy Wilder: el gran mestre de la comèdia amb films imprescindibles com La tentación vive arriba (1955) oNingú no és perfecte (Some Like it Hot) (1959) (Con faldas y a lo loco, en espanyol), totes dues amb la Marilyn Monroe com a estrella.


Alfred Hitchcock

Alfred Hitchcock

Alfred Hitchcock: el gran mestre del cinema d’intriga i misteri, amb grans clàssics com La finestra indiscreta(1954), Vertigo (1958), Con la muerte en los talones(1959), Psicosi (1960) …


David Lean amb Peter O'toole i Omar Sharif durant el rodatge de Lawrence of Arabia

David Lean amb Peter O’toole i Omar Sharif durant el rodatge de Lawrence of Arabia


David Lean
: amb films extraordinaris com les superproduccions El pont sobre el riu Kwai (1957), Lawrence d’Aràbia (1962) iDoctor Zivago (1965).

Anuncis

Pàgines: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

Follow Música ESO on WordPress.com

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 3 other followers