Música ESO

Pàgina d'inici » Música 4 » Música i cinema » La història del cinema

La història del cinema

5. El cinema mut

Des de les primeres pel·lícules de Germans Lumière (1895) fins a The Jazz Singer, el 1927, el cinema va ser majoritàriament mut.

Tot i que les pel·lícules mancaven de so, el cinema no era exclusivament mut: en els seus primers trenta anys d’història, les imatges s’acompanyarien de narradors, músics (i fins i tot orquestres) o intertítols amb diàlegs, per a compensar la falta d’àudio.

Després d’un període nefast degut a la primera guerra mundial, entre 1914 i 1918, s’entra des de 1919 en un període d’expansió. Tot i què a Europa també es fan pel·lícules, els EUA esdevenen la capital del cinema, i atreu els actors i directors més grans. El sistema hollywoodienc, fundat sobretot el culte a l’estrella, l’star-system, assegurarà el seu triomf gràcies a Mack Sennett, autor del cinema burlesc, amb actors com Charles Chaplin, Buster Keaton o Harold Lloyd.

Harold Lloyd (1893-1971) va estar entre els actors més populars del seu temps. Va fer prop de 200 pel·lícules, tant mudes com parlades entre els anys de 1914 a 1947.

En les seves pel·lícules hi havia escenes d’habilitat física per les quals se’l recorda encara actualment. Malgrat que Lloyd havia perdut dos dits (el polze i l’índex) en un accident durant el rodatge d’una pel·lícula el 1919, sempre va actuar sense que el doblessin en les escenes de perill.

Buster Keaton (1895-1966), fou un gran actor, guionista i director nord-americà de cinema mut còmic. Es va caracteritzar principalment per la seva mímica corporal mentre mantenia un rostre inexpressiu en tot moment.

Però el més famós va ser Sir Charles Chaplin (1889-1977). Va ser actor, compositor, productor i director de cinema. Està considerat com un dels millors mims i pallassos de la història del cinema. Actuava, dirigia, escrivia els guions, componia la música i produïa les seves pròpies pel·lícules. Chaplin fou una de les personalitats més creatives de l’època del cinema mut i va influir molt en altres actors.

El seu principal personatge era Charlot, conegut com The Tramp. Charlot és un rodamón amb aires refinats de gentilhome. La seva vestimenta típica era una corbata estreta, unes sabates i uns pantalons balders, un barret fort i un bastó de bambú. La cara adornada amb un bigoti esquifit.

Aquí teniu un recull de les seves millors pel·lícules, carregades d’una gran crítica social:

Anuncis

Pàgines: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

Follow Música ESO on WordPress.com

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 3 other followers