Música ESO

Pàgina d'inici » Música 4 » Música i cinema » La música per al cinema

La música per al cinema

2 . La música al cinema mut

Lluny del que pugui semblar, la música en el cinema ja existia bastant abans de l’aparició del so en el món del cel·luloide. Ja en el cinema mut la idea d’acompanyar amb música les pel·lícules havia estat posada en pràctica. És per això que en les sales de cinema de principis de segle XX hi ha havia un piano, un gramòfon o fins i tot una petita banda o orquestra.

No obstant això, és important remarcar que, almenys en un primer moment, la idea d’acompanyar amb música les pel·lícules no anava dirigida a reforçar l’acció cinematogràfica sinó a apaivagar, dins del que era possible, el soroll que feien les bobines de les cintes.

Més endavant, però, sí que sorgeix la idea d’escollir la música en funció del que s’està veient. Així, comença a utilitzar-se música de grans clàssics coneguts pel públic, com Mendelssohn, Beethoven o Chopin. Per exemple, si l’escena tractava d’una boda s’escoltava la Marxa nupcial de Mendelssohn, per als enterraments la Marxa fúnebre de Chopin, si algun personatge s’adormia s’utilitzava la Cançó de Bressol de Brahms, els timbals redoblaven quan hi havia una mort o una execució… Tot i que encara no ho podem anomenar banda sonora, és un primer pas molt important.

La música servia per incrementar la càrrega expressiva de les escenes, reforçant el missatge visual.

Acompanyament de piano en directe:

O amb acompanyament d’orquestra.

Va ser l’any 1908 quan els compositors Camile Saint-Saëns i Mikhail Ippolitov-Ivanov van composar diverses peces musicals per acompanyar una pel·lícula muda, cronometrada segons l’escena i amb recursos expressius pensats per a les seqüències: L’Assassinat del Duc de Guisa i Stenka Razin. Aquest fet, més que ser pres com a exemple, va ser vist com original dins d’un món que no cessava d’evolucionar.

L’assassinat du duc de Guise (1908).

Anuncis

Pàgines: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Follow Música ESO on WordPress.com

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 3 other followers