Música ESO

Pàgina d'inici » Música 4 » Música i cinema » La música per al cinema

La música per al cinema

5 . Anys 50

Suposen el domini absolut d’Alfred Newman, i amb un Bernard Herrmann que comença el seu prestigi col·laborant amb un altre geni, Orson Welles. També continuen treballant amb èxit Miklos Rozsa en Ben-Hur (1959) i Dimitri Tiomkin.Van sorgir altres importants autors, alguns d’ells procedents de l’anomenada música lleugera i del jazz. Entre aquests cap esmentar a Elmer Bernstein, Maurice Jarre, o Henry Mancini.

Elmer Bernstein

Elmer Bernstein

Elmer Bernstein (1922-2004). Pianista excel·lent, l’èxit li va arribar el 1956, quan va tenir l’oportunitat de compondre la banda sonora de The Ten Commandments, la superproducció dirigida per Cecil B. De Mille. De seguida s’especialitzà en westerns i va compondre la música de cintes llegendàries, com The magnificent seven (1960), de John Sturges. Candidat a l’Oscar en multitud d’ocasions (la seva darrera nominació fou el 2003 per la partitura de Lluny del cel, de Todd Haynes), només assolí el primer premi el 1967 per la comèdia musical Millie, una noia moderna (Thoroughly Modern Millie), interpretada per Julie Andrews i dirigida per George Roy Hill.

Mentrestant, altres compositors com John Barry, Jerry Goldsmith i John Williams esperaven una oportunitat, alguns d’ells fent música per a la televisió, considerada per llavors una amenaça per a la indústria del cine.

A mitjan la dècada de 1950, el gran públic va començar a fixar-s’hi més en la música de les pel·lícules, canvi d’actitud que els estudis van rendibilitzar animant els seus compositors a escriure temes vendibles, melodies i cançons que pogueren editar-les en disc. Per exemple, la cançó «Moon River», de Johnny Mercer i Henry Mancini per a Breakfast at tiffany’s (Desayuno con diamates) (1961), de Blake Edwards, va vendre més d’un milió de còpies, a més de guanyar un doble Oscar, a la millor banda sonora i a la millor cançó. A tot això contribuiria, per descomptat, la millora tècnica dels sistemes de gravació sonora, cosa que es faria evident en els grans films èpics dels cinquanta i seixanta.

Anuncis

Pàgines: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Follow Música ESO on WordPress.com

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 3 other followers